.

Muntliga nationella.

 

·        Jag har valt att prata om Anton Hysén just för att jag visste om vem han var innan han kom ut ur garderoben som många brukar kalla det för när man säger att man har en annan läggning än vad dem flesta tycker är normalt. Jag har också valt att prata om denna text just för att min bästa kompis är lesbisk. Och för jag vet hur svårt det var för henne att berätta detta för oss.

 

·        Glenn Hysén invigde pridefestivalen 2007 med ett tal. Just att det var Glenn som gjorde det var för att hela festivalens tema var idrott.

 

 

Vi hävdar att idrotten är bra för ungdomar, alla ungdomar. Men hur lätt är det egentligen för en sextonårig fotbollskille att komma ut som bög inför sina lagkamrater? Några av er har säkert gjort det. Själv känner jag ingen som vågat.

Idag sysslar de allra flesta barn med sport under någon period, ingen kan underskatta dess fostrande funktion. Och visst, ibland fostrar idrotten oss till bra lagspelare. Men ibland fostrar idrotten oss till ängsliga flockdjur med bögfobi, snabba att hacka på allt som avviker.

Men varje bög, flata eller transperson som jagats ut ur laget eller in i garderoben är ett misslyckande för idrotten. Dels för att en massa människor går miste om allt som idrotten har att ge när det gäller gemenskap och mening.

 

·         Folk visste inte då att Glenns son några veckor tidigare hade berättat för sin familj om att han är bög.

 

·         Anton Hysén hade länge burit på en hemlighet. Men den 20 årige fotbollsspelaren valde att tala ut. Allt startade med en intervju i tidningen offside i början av mars 2011.

 

·         Anton berättade i tidningen att han aldrig har haft någon pojkvän och att hans pojkvän måste vara intresserad av fotboll.

 

 

Idagens samhälle är det svårt att komma ut ur garderoben. Man vet inte riktigt hur folk i ens omgivning ska reagera. Ens familj kanske inte alls accepterar det eller ens vänner kanske går så långt att dem inte vill vara vän med dig längre?

 

Många som är Lesbiska, bögar, bisexuella eller transor har varit det i flera år men inte riktigt vågat komma ut. Just på grund av hur samhället ska reagera.

Men man säger ju alltid att alla är lika mycket värda. Så varför skulle inte dem vara lika mycket värda.

 

Min bästa kompis berättade för två år sen att hon var bisexuell. Vi förstod inte riktigt att det var sant till en början utan trodde mera att det var en fas i livet hon hade.

 

Vi var dem första hon berättade för. Efter hon hade berättat för oss berättade hon för sin familj. Hennes föräldrar och lillebror accepterade detta men hennes bror gjorde det inte. Han sa till henne att hon är en skam för släkten och att hon inte är hans syster längre. Det är ändå två år sedan detta hände. Men hon pratar inte med sin bror alls längre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muntliga nationella PM.

 

 

Jag har valt att prata om texten ”Hysén därför kom jag ut ” skriven av Jens Brandberg i tidningen expressen 9/3 2011 bilden jag har valt är från en tjej som kallar sig för JennyK och har en blogg där jag hämtade bilden ifrån (http://jennyk.blogg.se/2009/august/)

 

Jag har valt att jobba meningen ”att våga komma ut” som jag tycker både bilden och texten handlar väldigt mycket om.

 

Just det här ämnet står mig väldigt nära just för att mina bästa vän kom ut för två år sen och berättade för oss att hon var lesbisk och jag vet hur jobbigt hon tyckte det var att berätta samt hur många som har vänt henne ryggen.

 

Jag har valt att prata rätt mycket om just min kompis samt om Anton Hysén och om hans pappa Glenn Hysén.

 

 


Kommentarer
Postat av: s.

<3

2012-05-09 @ 13:10:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0